5 tips til lekker borddekking

Å komme til et dekket bord kan få enhver gjest til å føle seg ekstra velkommen. Er du typen som liker at pynten står sirlig og symmetrisk oppstilt, eller du liker en litt mer tilfeldig tilnærming? Enten du ønsker en stilren og minimalistisk borddekking, eller noe mer personlig og fargerikt, så er det fint å ha noen basisregler på plass. Med disse 5 enkle tipsene dekker du et vakkert bord i en fei.

1. En nøytral base – uendelige muligheter
2. Velg en fargepalett eller tema på pynt og dekor
3. Bestikk til hverdags og fest
4. Pynt med skatter fra naturen
5. Bland gammelt og nytt


En nøytral base – uendelige muligheter


Med en nøytral, heldekkende duk har du et godt utgangspunkt for borddekking, uansett anledning. Duken behøver på ingen måte å være hvit, men en ensfarget, lys duk er veldig anvendelig og passer til alle anledninger. Et hvitt eller ensfarget servise er også en ideell start. En nøytrale og allsidig base som du så kan dekorere og pynte opp for å skape den perfekte stemningen for enhver sammenkomst! 

Velg en fargepalett eller tema på pynt og dekor


Med en enkel og nøytral base har du fritt spillerom til å freshe opp med pynt og dekor i fargene og stilen du liker. Å bestemme deg for en fargepalett eller gjennomgående tema gjør det enklere å dekke et lekkert bord, hvor ting harmonerer sammen. Pynt opp med servietter, lys, blomster og vaser - dette gir farge og form til bordet!

Serviettene kan for eksempel pyntes med blomster eller sløyfebånd, eller brettes på utallige måter. Et enkelt og elegant tips er å rulle serviettene sammen og knyte et lite sløyfebånd rundt. Stikk gjerne en liten blomst eller et blad nedi sløyfebåndet. Dekker du med både tallerken og asjett eller suppeskål, er det enkelt og delikat å legge tøyservietten under asjetten eller suppetallerkenen.

Lys er et must på festbordet! Tente lys skaper god stemning, og fargevalget er med på forsterke stilen og uttrykket i borddekkingen. Velg stearinlys (eller LED-lys!) og blomster i farger som harmonerer godt sammen. Plasser lys og blomster i små vaser langs midten av bordet. For mindre, eller runde, bord kan et fint alternativ være å dandere et fint lysfat midt på bordet. Et godt tips for lysfat er å alltid kombinere like elementer i oddetall. Fem lys, ikke fire. Tre små blomstervaser, ikke to. Da blir det en finere balanse på fatet.

Bestikk til hverdags og fest


Det er ikke lenger strenge regler for borddekking, slik det var før i tiden, men når det gjelder bestikket er det fint å legge det opp «på den korrekte måten». Gaffelen ligger til venstre for tallerken, og kniven til høyre, med knivbladet vendt inn mot tallerken. Serverer du suppe legger du suppeskjeen ved siden av kniven. Skal du ha flere retter er det både fint og praktisk å dekke på bestikket i den rekkefølgen det skal brukes i. Bestikket som benyttes først ligger ytterst. Og du, et fint hverdagsbestikk gjør seg like fint til fest!

Pynt med skatter fra naturen


Et godt tips for å dekke et fint bord er å dekorere etter sesongens farger og former. I naturen finner du mange fine elementer til borddekking, og ved å bruke naturen i borddekkingen vil pynten alltid passe årstiden. Vakre markblomster lett tilgjengelig på våren og sommeren, og er perfekt bordpynt. Grønne bjørkekvister i en høy vase er fint på 17. mai bordet, sammen med et norsk flagg. Kvister, blader, kongler og grener er dekorative og vakre om høsten. Hva med å samle inn kongler og bruke disse som stativ til enkle bordkort? Et par kvister fra juletreet kan være utgangspunkt for et lysfat til borddekkingen til jul, og lukter i tillegg veldig godt.

Bland gammelt og nytt


Tallerkener, skåler, kopper og glass behøver ikke å være hvite eller matche. Kombiner gjerne nytt, friskt servise med gammelt arvegods. Gamle Norgesglass eller syltetøyglass kan være perfekt til drinker, med sugerør i forskjellige farger. Hva med en frisk lemonade med knust is, servert i et syltetøyglass? Mormors gamle servise kan med fordel kombineres med store, fargerike middagstallerkener. Et annet gøyalt tips er å kombinere nøytralt servise med papptallerkener i friske farger. Her er det bare å slippe fantasien løs!

Servise, glass & bestikk