Vaniljefudge med hasselnøtter

Dette er en oppskrift på myke og søte fudge som holder seg godt... Og som smaker himmelsk godt!

Tips! I en fin kakeboks blir
dette en perfekt vertinnegave eller julegave.

1 porsjon gir omtrent 36 biter

Dette trenger du:
450 g sukker
400 g kremfløte
50 g smør
1 ss glukose (kan erstattes med lys sirup)
1 ss vaniljesukker
ca 50 gram hasselnøtter (kan sløyfes)

Slik gjør du det:

  • Ha sukker, smør, fløte og glukose/sirup i en tykkbunnet kjele, en fordel å bruke en kjele med nonstickbelegg.
    Varm opp blandingen på svak varme og rør med en tresleiv til massen begynner å koke. Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.

  • Stikk et steketermometer ned i blandingen, og la den stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. Dette tar ca 10 til 15 minutter. For å unngå krystallisering av sukkeret bør du ikke røre i gryten mens massen koker inn.

  • Når massen kommer opp til 116 °C, tas kasserollen av varmen. La den stå i ca 5 til 10 minutter til temperaturen har sunket til 110 °C.
    Rør så inn vaniljesukker samtidig som du rører kraftig i massen helt til temperaturen har sunket til 60 °C. Massen har nå mistet sin blankhet og blitt tykkere. Fjern termometeret og rør i noen minutter til.

    Dette er den viktigste prosessen når du lager fudge, da denne bearbeidelsen av massen lager små sukkerkrystaller som gir den riktige fudgekonsistensen.

Hvis du ønsker å tilsette nøtter eller lignende kan du gjøre dette før fudgen helles i formen. Bruk en form på ca 20 x 20 cm, kledd med bakepapir.

Sett fudgen kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.

Holdbarhet er omtrent 2 måneder i en tett beholder.fugde.jpg

Mmm.. Hjemmelaget julegave til den som har alt. I en kakeboks som passer har du enkelt en julegave som faller i smak, enten om det er til en bestemor eller en god venninne.  


Se mer om julebakst og baking her >