Tips till bordsdukning

Att få komma till dukat bord kan få varje gäst att känna sig extra välkommen. Förr gällde stränga regler för hur bordsdukningen skulle se ut, med nystrukna dukar och servetter, servis och glas ordentligt placerade. I dag är det bara kreativiteten som sätter gränser!

Tips till bordsdukning

Bordsdukning - en duk som bas, oändliga möjligheter

Bordsdukning behöver inte bli en dyr affär, bara du använder fantasin.

Har du en heltäckande duk? Då har du en bra utgångspunkt för dukningen, oavsett tillfälle. Duken behöver inte vara vit, även om det är det vanligaste vid bröllop och barndop. Den behöver inte vara av ett speciellt material. Lin, bomull, akryl, pappersduk och vaxduk fungerar bra.

Servetter i alla möjliga färger och storlekar, pappers- eller tygservetter kan piffa upp duken. Matchande stearinljus eller blommor i glas, skålar eller vaser är också dekorativt.

Ljus och ljusfat

Du kan även ta bort blommorna och bara dekorera ett läckert ljusfat mitt på bordet. Dekoration som passar perfekt till bjudningar under vintertid, som jul eller nyår. En pumpa med lite "spindelväv" och blockljus, är ett säkert kort på Halloween.

Ett bra tips för ett snyggt ljusfat är att alltid kombinera lika element i udda tal. 3 lika ljus, inte 4. 3 kottar, inte 2. Då blir det lite variation och dynamik.

Naturlig dukning

I naturen kan du hitta material till dukningen. Kvistar, blad, kottar och grenar är dekorativa och vackra. Insamlade kottar fungerar utmärkt som stativ till enkla bordsplaceringskort. Eller ta in kvistar av björk och sätt i en hög vas på midsommarbordet, tillsammans med svenska flaggan.
Ett par grenar från julgranen kan bli en stämningshöjande bas för ljusfat till juldukningen, och sprider samtidigt ljuvlig doft. Hela våren och sommaren är vackra blommor lättillgängliga, precis utanför dörren.

Blanda gammalt och nytt

Tallrikar, skålar, koppar och glas behöver inte matcha. Kombinera gärna ny servis med gammalt arvegods.
Återanvända syltburkar, blir charmiga glas till drinkar, med sugrör i fina färger. Tänk dig en frisk lemonad med krossad is, serverad i en glasburk. Ett annat tips är att återanvända barnmats glas till små blomsterarrangemang på festbordet.
Mormors gamla servis får nytt liv tillsammans med stora, färgrika mattallrikar eller underläggstallrikar. Antika silverbestick i kombination med rostfritt stål skapar charm och gör dukningen mer levande. Här är det bara att släppa loss fantasin!

Under hittar du flera artiklar om bordsdukning: