Skolväska – vi hjälper dig att välja ut och justera rätt

Första skoldagen är en spännande dag fylld av förväntan för både barn och föräldrar. En ny skolväska med det utvalda pennfodralet fyllt med roliga pennor och suddgummin är den perfekta starten på terminen. Det är mycket att tänka på inför skolstarten och barnets väska är viktig. En ryggsäck är det bästa valet av skolväska. Men många barn bär för tunga ryggsäckar – ett barn får inte bära mer än 20 procent av sin kroppsvikt i en ryggsäck. Dessutom är det viktigt att väskan bärs på rätt sätt för att undvika skador. Här får du tips på hur du väljer ut och justerar skolväskan!

Skolväska – vi hjälper dig att välja ut och justera rätt

Fel ryggsäck kan ge ditt barn men för livet, så investera lite tid i att välja ut rätt ryggsäck.

Kom ihåg att ryggsäcken ska vara tillräckligt stor. En skolväska ska rymma allt barnet behöver i skolan, och dessutom gympakläder. Samtidigt är det viktigt att ryggsäcken inte blir för stor; barnet ska kunna röra sig naturligt hela vägen till skolan. Det kan vara smart att prova skolväskan varje år för att se att den fortfarande passar. Barn i skolålder växer mycket, så det kan vara nödvändigt att byta skolväska flera gånger under skolåren.

Skolväska som är anpassad till barnets rygg

En skolväska ska först och främst vara anpassad till bäraren. Längden på ryggen är speciellt viktig. En skolväska med justerbar rygg är en bra investering; då kan väskan växa med barnet. Ryggsäcken bör inte gå ner mer än 10 cm under barnets midja, och armarna ska unna svänga fritt fram och tillbaka.

För de allra minsta är det bra om ryggan har axelband som svänger in vid skuldrorna, så att väskan inte glider ner. Låt barnet testa ryggsäcken i butiken och stoppa i något tungt så att man ser hur den passar i praktiken.

Kom ihåg att en ryggsäck är mycket skonsammare än andra väskor både för små och stora ryggar.

Breda axelremmar

En ryggsäck kan fort bli alltför tung och kan orsaka ryggproblem. Ryggsäcken bör ha breda, polstrade axelremmar, och gärna ett höftbälte som avlastar skuldrorna. En rem över bröstet gör att ryggsäcken sitter tätt mot kroppen.

Hjälp barnet att packa ryggsäcken

Ryggsäcken kan bli mycket lättare att bära om den är packad på rätt sätt. Stora, tunga böcker bör ligga närmast ryggen, och lättare böcker ytterst. Hjälp knatten med packningen genom att ha koll på schemat och packa väskan tillsammans kvällen innan, så att allt som inte behövs för nästa skoldag kan lämnas hemma.

Lyft ryggsäcken riktigt

Ett barn lyfter skolväskan ca 15 gånger varje dag. En skolväska väger i genomsnitt 7 kg. Det betyder över 100 kg i lyft av ryggsäck varje dag och över 20 ton under ett år. Lyfttekniken är därför självklart viktig. Genom att lyfta upp skolväskan på en bänk eller ett bord och ta på den medan väskans tyngd vilar på bordet, avlastas ryggen. Lär barnet tekniken, så undviks onödiga ryggskador.

Enkel att öppna och stänga

Sist men inte minst, det bör vara enkelt att stänga och öppna ryggsäcken, och spännen och dragkedjor bör inte vara för hårda för små händer. Smart med integrerat regnskydd, så att man skyddar böcker och annat viktigt i ryggsäcken. 

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}