Pumpan - Halloween-symbolen

Pumpan är själva symbolen för Halloween, och på allhelgonaafton lyser pumpalyktorna upp gator runt om i landet. Lite läskigt, effektfullt, och passar perfekt på tallriken. Här kan du läsa mer om varför pumpan symboliserar Halloween.

Pumpan - Halloween-symbolen

Du kan läsa mer om Halloween här.

Den stora oranga grönsaken har, tillsammans med läskiga dräkter, ansiktssmink och dekorationer, blivit en symbol för Halloween över hela världen.

Symboliskt sett är pumpan förknippad med återfödsel och fruktbarhet, men även en symbol för höst och gröda. På så sätt passar symbolerna in i årstiden när Halloween firas.

En pumpalykta på trappan är en symbol för att man önskar sig ett "bus eller godis" besök.

Pumpalykta

Pumpalyktan är kanske den allra vanligaste symbolen för Halloween, som lyser upp gator, trappor och fönsterkarmar varje år.

Att använda grönsaker som lyktor är ett gammalt fenomen, men anledningen till att just pumpan används i förbindelse med Halloween är helt enkelt för att pumpor är färdiga att skördas över stora delar av världen i slutet av oktober. Det är alltså pumpasäsong och därför lättillgänglig runt Halloween. Dessutom råder inga tvivel om att pumpan är en stämningshöjare i form av lykta under den mörkaste perioden av året.

Varför just pumpa?

Anledningen till att urgröpta pumpor används till Halloween, är en gammal irländsk myt om den giriga smeden "Stingy Jack". Jack lurade djävulen flera gånger, ofta för att lura till sig en sista drink på puben. Sista gången lurade han djävulen att lova att inte ta hans själ vid hans bortgång. Jack kunde på så sätt inte hamna i helvetet. Men på grund av sitt umgänge med mörka makter och stark dricka, blev Jack inte heller välkommen i himlen. När Jack dog, blev han tvungen att vandra i evigt mörker på jorden med en kolbit som sitt enda ljus. Jack stoppade kolbiten i en utskuren kålrot, och vandrar den dag idag i evigt mörker med sin grönsakslykta.

På grunn av legenden om Jack, har Engelsmän i århundraden satt utskurna grönsaker med ljus i på sina trappor och i fönsterkarmar, för att skrämma bort Jacks vandrande själ. På samma sätt som vi gör nu över hela världen på Halloween. Kålroten som symbol är senare utbytt mot Pumpa.

Pumpalyktan heter "Jack O'Lanterns" på engelska, uppkallad efter Jack. 1837 gjorde Pumpan intåg som symbol, och från 1866 blev pumpan på allvar ett stående inslag under Halloween.

Pumpan passar utmärkt tillsammans med kronljus eller värmeljus, och med rätt teknik är det lätt att gröpa ur och skära mönster i Pumpan. Det vanligaste är att Pumpan får ett läskigt ansikte, som ska skrämma bort onda makter.

Pumpa som bordsdekoration

Pumpa är dekorativt, och kan användas som detalj i bordsdukningen och som dekoration till Halloween. Se hur man kan duka bord till halloween här. Pumpor i alla varianter Du behöver inte göra dina egna pumpor till Halloween för att kunna dekorera. Det finns många färdiga alternativ, både i glas och plast, och både som dekoration, lyktor och leksaker. Se alla våra Pumpor och halloween produkter här!

Nille önskar dig en läskig och stämningsfull Halloween!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}