Allt du behöver veta om påsk

Påsk är tiden för avkoppling och mys oavsett om du firar hemma eller på landet. Självklart ska påskäggen fyllas med söta frestelser till liten och stor. Pynta till påsk - låt dig inspireras här!

Allt du behöver veta om påsk

Varför firar vi påsk?

Även om påsken för många handlar om ägg, godis och påsklov så handlar ju påsken egentligen om något helt annat. Påsken är en av de största högtiderna på året i judedomen och den största högtiden i det kristna kyrkoåret. Den kristna påsken firas till minne av Jesu lidelse, död och uppståndelse under den judiska påsken i Jerusalem. Påskdagen är dagen då Jesus uppstod från de döda, uppståndelsen som hela den kristna världen bygger sin tro på.

Resa bort eller stanna hemma?

Även om många tar möjligheten att resa både till solen och fjällen under påsken så är det många som föredrar att njuta av vårens intåg, och fira påsken hemma. Oavsett vart man firar påsk är det trevligt att pynta lite extra påskigt med fina ljus, påskkycklingar, påskharar och annat påskpynt.

När är det påsk?

Påsken infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april. På så vis blir påsken en rörlig helg med olika datum varje år, till skillnad från exempelvis julen. Ofta infaller påsken med att vi ställer fram klockan till sommartid.

Många tycker att påsken är den bästa högtiden!

Julen kräver mycket förberedelse. Julklappar, julkalender, pynt och julbak måste ordnas – men på påsken kan man bara njuta! Påsken innebär mindre stress och lediga dagar kan bara njutas. Har vi tur så värmer vårsolen både kropp och själ efter en lång och mörk vinter. Inte konstigt att påsken är en tid som vi nordbor ser fram emot! För kyrkan är påsken en viktig högtid, och i många länder är påskfirandet viktigare än julfirandet.

Påskägg

Ägg är påsk - i sin vanliga form till frukost lunch och middag, men självklart även som påskägg fylld med godis. Fyll påskägg med söta frestelser och använd det som dekoration på bordet, eller sätt några gröna kvistar i en stor vas och pynta med hängande påskägg. Ett klassiskt påskpyssel gör man genom att sticka hål på ägget, blåsa ut innehållet och måla skalet. För att sedan hängas upp som dekoration. Att blåsa ägg är påskpyssel för hela familjen.

Testa äggkamp till påskfrukost

Äggkamp är en kul och påskig aktivitet. Hårdkoka och måla äggen med vattenfärg eller färgkritor. Låt alla runt matbordet välja var sitt ägg, två och två slår toppen på sina ägg mot varandra. Sedan vänder man ägget och gör samma sak igen. Ägget som inte går sönder går vidare och tävlar mot nästa deltagare. Det ägget som inte har gått sönder- eller åtminstone har en hel sida kvar- är vinnare vid påskfrukost bordet.

Påskkyckling och påskharen

Kycklingen är precis som ägget en symbol på nytt liv, men det är även ett typiskt vårtecken. På våren lägger hönorna mängder av ägg, och därmed blir det kycklingar runt påsk. Påskkycklingar är speciellt populärt som påskpynt i Norden och pryder både påskägg, servetter, dukar och blomsterarrangemang. I resten av Europa och USA är påskharen vanligare som symbol för påsken än påskkycklingen. Dekorera med små, söta påskkycklingar eller påskharar på bordet, i bokhyllan och på spishyllan, så är påskstämningen fixad.

Påskpynt

Kombinera köpt påskpynt med egentillverkat. Eftersom påsken handlar om traditioner, passar det bra att rota fram påskpynt år efter år som väcker minnen till liv. Självklart är det kul med något nytt också, så en blandning av gammalt och nytt är vårt bästa tips.

Glad påsk!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}