Nyårsafton - jorden runt

Årets festdag är utan tvivel nyårsafton! Dagen firas i de flesta länder i världen och kan därmed ses på som världens största festdag. Övergången mellan gammalt och nytt år är en viktig markering i de flesta kulturer, och synen på det nya året som en ny start sträcker sig bortom geografiska gränser.

Nyårsafton - jorden runt

Nyårsafton i Sverige

Nyår firas vid starten av det nya året. Det svenska nyårsfirandet pågår natten mellan nyårsafton 31 december och nyårsdagen 1 januari. Om julafton firas stilla och familjevis, är nyårsfirandet det motsatta där många firar i offentlig miljö, till skillnad från julafton som oftast firas hemma. Den viktigaste tidpunkten är givetvis tolvslaget som markeras med skålande i champagne och fyrverkerier med tonerna från Alfred Tennysons "Nyårsklockorna" från Skansen som stående inslag. På nyårsafton tänker man både på det år som gått, och vad som ska hända under det kommande. I dagens nyårsfirande ingår att man avger fina löften, som sen kanske aldrig blir uppfyllda. Men det är ändå en tid för eftertanke och nystart även i vårt moderna samhälle.

Nyårsafton i Kina

Kineserna har ett helt eget och unikt sätt att fira nyår på. Röda dekorationer och lyktor hängs upp, det finns inte en dörr så långt ögat kan nå som inte har pyntats med röda och guldiga pappersark med lyckohälsningar runt ytterdörren. Allt för att skrämma bort onda «nian» som ljudlöst tar sig in i husen. Alla knivar göms så att ingen kan skära sig – för om det skulle hända, så innebär det olycka för hela familjen under det kommande året.

Det kinesiska nyåret firas inte 31. december som i andra länder, istället hålls en nyårsfestival som pågår under flera veckor och startar vanligtvis i januari eller februari beroende på månkalendern. Detta är också början på den största folkförflyttningen i Kina, då många reser till sin hembygd. Runt nyår delas «hong bao» små röda kuvert ut till barnen med pengar. Rött är en lyckosam färg och kuvertet är en symbol för det kommande årets rikedom och lycka. Nyårsafton firas med god mat, t.ex. jiăozi som är pastaknyten med kött och grönsaker eller gärna fisk. Familjer samlas och man firar med smällare och nyårsraketer för att skrämma bort onda andar.

Shing nian kuai le!

Nyår i Brasilien

På nyårsafton i Brasilien äts det linser i alla former. Linser symboliserar rikedom och lycka.

Nyårsfirandet, eller Ano Nove, är en av de mest firade festivalerna i Brasilien. I Rio de Janeiro firas «Feste de lemenja» i förbindelse med nyårsfirandet, som en hyllning till gudinnan Lemenja, gudinnan av havet och vattnets mor. En del av firandet innebär sjösättning av en båt som fylls upp med gaver, blomster, färgglada ljus, smycken och ris. På stranden Copacabana i Rio de Janeiro pågår många strandfester under nyårsfirandet.

Nyårsafton i USA

Amerikanarna myser med stora portioner gourmetmat, dricker extra fint vin och champagne i familjen och goda vänners sällskap. Mycket mat och fint vin symboliserar tur och lycka under det kommande året. För tur och lycka äts det black-eye bönor. Amerikanarna föredrar att umgås med vänner och familj, framför fest. Det är inte ovanligt att man ser på amerikansk fotboll, och det berömda «ball drop» på Times Square kl 23:59 som markerar början på ett nytt år.

Nyår i Spanien

Spanjorerna äter god mat i sällskap av vänner och familj. För tur och lycka i det kommande året har spanjorerna laddat upp med 12 druvor som äts vid tolvslaget, en druva för varje klockslag. Sedan skålas det i cava, den spanska varianten av champagne.

Nyårsafton i Danmark

Nyårsafton i Danmark är precis som i Sverige en stor festdag som man gärna firar tillsammans med vänner. Vid 18-tiden samlas många danskar framför tv:n för att höra Drottningens nyårstal och sedan börjar festen med god mat och dryck.

Under hela året samlar danskarna på tallrikar som kastas framför ytterdörren på nyårsafton. Ju fler krossade tallrikar – desto fler vänner får man under det kommande året. Årskiftet markeras genom att hoppa in det nya året, man står på stolar och hoppar ned då klockan slår tolv, sedan skålas det i champagne äts kransekage".

Nyårsfirande på Filippinerna

I tron om att runda saker drar till sig rikedom och lycka äter Filippinier druvor, bär mynt och går ofta klädda i prickiga kläder vid nyår. Man kastar mynt vid tolvslaget, något som symboliserar rikedom på det nya året.

Nyårsafton i Puerto Rico

I Puerto Rico tvättas det på nyår! Som en symbol för att tvätta bort det gamla året och fördriva andar ur huset kastas spänner med vatten ut genom fönstret. Kanske har du fått några nya tips inför nyår?

Oavsett hur du väljer att fira – önskar vi dig ett gott nytt år!

 

Vårt fina party-sortiment till nyår hittar du här!

Fler tips till nyårsafton och festen:

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}