Ljusfat - året runt till alla tillfällen

Ljusfat är en riktig stämningshöjare, både på festbordet och till vardags, och höjer mysfaktorn vid advent, jul och på nyårsfesten. Få inspiration och tips på hur du kan göra ett vackert ljusarrangemang här!

Ljusfat - året runt till alla tillfällen

Ett ljusfat kan vara precis vad du gör det till. Börja med ett fat, bygg upp med ljus i olika storlekar. Pynta med ljusstakar, glas, blommor, kottar, kvistar, pärlor, pyntstenar , här är det bara fantasin som sätter gränser. Här följer några förslag på tillställningar där ljusfat kan höja stämningen.

Ljusfat till bröllop

Ett ljusfat kan verkligen bidra till en romantisk stämning på ett bröllop. Under bröllopsmiddagen kan ett ljusfat användas för att visa fram brudbuketten, och skapa fokus på dukningen framför brudparet. Börja med ett vackert silverfat och lägg brudbuketten på mitten av fatet. Dekorera med låga ljusstakar, små glas med flytljus och blockljus. Är fatet stort nog, kan små fotoramar med barndomsbilder av brudparet vara ett romantiskt inslag. Välj ljus till fatet som matchar brudparets färgtema och går i stil med brudbuketten.

Kom ihåg att gästerna ska se brudparet, därför går höga ljusstakar bort. Använd hellre låga ljusstakar, värmeljus, blockljus och små vaser. Ljusen kommer att spegla sig i silverfatet och bidra till en romantisk stämning med vackert sken.

Ljusfatet kan även placeras mitt på bordet där gästerna sitter, som på bilden ovan. Kombinera blommor, ljus, bilder av brudparet eller små överraskningar till gästerna. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Ljusfat till dop eller namnkalas

Små ljusfat med friska blommor och ljus i samma färgskala blir ett dekorativt inslag. Färger som rosa, lila, blå eller grönt är populärt till dop eller namnkalas. Beroende av årstid kan man pynta ljusfatet med det som finns tillgängligt i naturen. Hittar du kvistar med videung på våren, så passar det perfekt med temat och ger ett sött intryck. Vitsippa, tussilago eller björkris kombineras med ljus i liknande färger.

Varför inte använda barnets leksaker som dekoration. En napp eller skallra på ljusfatet kan vara en rolig detalj. Eller ett par små söta skor? En nappflaska eller barnets första strumpor?

Barnmatsburkar kan användas som vaser på ljusfatet; även det en rolig detalj som passar med temat men samtidigt är dekorativt och ett billigt alternativ.

Med decoupage, kan man sätta en personlig prägel på blockljusen, exempelvis med foto på barnet, blommor, nallebjörnar eller annat som passar med temat. 

Ljusfat till advent

Advent markeras över stora delar av världen. Enligt tradition tänds ett ljus varje söndag i advent. Varför inte skapa lite extra stämning i väntan på julafton och göra ett läckert ljusfat till adventsljusen? Börja med ett snyggt, blankt fat, eller varför inte använda kakfatet som mormor brukade servera julkakorna på? Sätt fyra ljus på ljusfatet, varför inte i adventsfärgen lila? Pynta ljusfatet med tal, värmeljus, mossa, kottar eller annat som finns i naturen. Använd gärna växter som är typiska och lättillgängliga under advent som, vit julstjärna, julros, eller hyacint.

Julpyntet gör sig fint på ljusfat med blanka julgranskulor, glitter eller stjärnor. Ett annat alternativ som är riktigt läckert är att lägga ljusslingor på ljusfatet, antingen julgransbelysning eller så kallade happylights.

Är du rädd för brandfaran, använd elektriska ljus! Det finns många olika typer att välja mellan som saltljus, blockljus, värmeljus och höga kronljus.

När advent är över är det lätt att justera lite så att det passar bättre till jul.

Ljusfat till jul

Under julen är det fritt fram att frossa i ljus. Kronljus ger stiligt och stämningsfullt ljus, men ger också efterlängtad värme. En klassiker som alltid passar är de vita blockljusen, men också röda , bruna, gröna och vinröda ljus går hem. Värmeljus i fina glas eller ljusstakar i kombination med höga, tjusiga kandelabrar på et ljusfat. Dekorerar du ett eller flera ljusfat runt omkring i bostaden, får du garanterat julstämning!

Blanda julgranspynt, änglar eller tomtar med blockljus i olika färger på ljusfatet. Sätt ljusfatet mitt på bordet under julmiddagen, eller på trappan för att önska gästerna välkomna. Använd mossa, kottar, eller kvistar från gran eller furu. Använd rökelse eller en skål med julkakor som detalj på ljusfatet. Eller kanske självaste jultomten ska mötas av ett läckert ljusfat med gröten i mitten?

Ljusfat till nyårsafton

Nyårafton är dagen för frosseri i glitter, ljus, silver och guld. Dukningen får gärna glittra och spraka, låt ett ljusfat vara centrum av dukningen.

På nyårsafton kombineras gärna vita eller silverfärgade ljus med detaljer av svart, silver, guld eller blått. Återanvänd detaljerna från advent eller jul på ljusfatet. Kottarna från jul, kan spraymålas med silverglitter och användas till nyår.

Tomtebloss kastar lite extra pompa och ståt till nyårsfirandet, och kan tändas när klockan närmar sig midnatt.

Ljusfatet kan följa oss året runt, vår som höst, sommar som vinter och i ljusa och mörka tider. Det är bara den egna fantasin som sätter gränser för hur man kan dekorera och kombinera. Lycka till! Har du ljusfat som du är riktigt stolt över? Dela med oss! Tagga bilden på Instagram med #nilleljusfat

Se også våre artikler om:

  • Bordsdukning
  • Advent
  • Jul
  • Nyårsafton
  • Ljus
  • Ljusvettregler

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}