Lekar för barn

Alla barn älskar kalas! För ett lyckat kalas är det förutom kalasmat och dricka, viktigt med underhållning och lekar. Kalas ska vara buskul!

Lekar för barn

Här hittar du instruktioner och tips till lekar för barn.

Snurra flaskan

Barnen sitter ner i en ring på golvet och har en tom flaska mitt i ringen.

Födelsedagsbarnet får börja med att bestämma vad den som flaskan kommer att peka på ska göra. Det ska vara lätta uppgifter som går snabbt att utföra, till exempel hoppa på ett ben runt ringen, slå en kullerbytta, gnägga som en häst, jama som en katt eller sjunga sin favoritsång.

När uppgiften bestämts snurrar födelsedagsbarnet på flaskan. Barnet som flaskan pekar på när den stannat ska utföra uppgiften. Samma person får sedan bestämma ny uppgift och snurra flaskan.

Leken kan användas för att dela ut presenterna till födelsedagsbarnet som snurrar flaskan och det barnet som flaskan pekar på får lämna över sin present.

Hela havet stormar

Ställ fram stolar på rad, stolsrygg mot stolsrygg. Tänk på att alltid ha en mindre stol än deltagare! Är det 10 barn ska det vara 9 stolar. Alla barnen ska gå runt stolarna under tiden musiken spelas, men så fort musiken slutar spela så ska alla sätta sig. Det barnet som inte har någon stol är ute ur leken! Ta bort en stol varje gång någon åker ut. Musiken börjar spela, den som inte har någon stol åker ut... osv.

När den endast är två personer kvar så är den som lyckas sätta sig när musiken slutar spela som vinner hela havet stormar!

Fiskedamm

Spänn upp ett skynke och använd en vanlig pinne med tillhörande snöre och en klädnypa eller korg, som fiskekrok. Den som står bakom skynket fäster «fångsten» och ropar «napp» eller rycker i snöret. Oftast innebär «fångsten» en godispåse men den som fiskar kan ibland få oväntad fisk. Det blir många förtjusta rop och skatt när fiskaren håvar in en gammal sko, tom toarulle eller något annat tokigt.

För den som vill ha ett godisfritt alternativ finns det mängder av saker att välja mellan av små roliga saker. Som avslutning är fiskdamm ett måste! Speciellt barn i dagisåldern brukar uppskatta fisket och tycka att det här med fiskdamm är spännande.

Skattjakt

Lite äldre barn som är lite mer rutinerade kalasdeltagare tycker kanske inte att fiskedammen är så spännande längre och föredrar kanske då en skattjakt framför fiskedamm.

Det finns skattjakter för prinsessor, pirater, superhjältar och kan varieras i det oändliga, har kalaset ett tema så kan skattjakten gå i stil med temat.

Anpassa skattjakten efter barnens ålder. Börja skattjakten med en ledtråd t.ex. en skattkarta, där nästa ledtråd kanske är nedgrävd i trädgården, gömd i ett träd osv. En riktigt gammal skattkarta får man genom att dra en våt tepåse över den och bränna den lite i kanterna, rulla ihop och knyt ihop med ett snöre. Eller stoppa i en glasflaska som flaskpost.

Vid hjälp av ledtråd nummer ett letar man rätt på ledtråd nummer två. Ledtråd nummer två leder vidare till ledtråd nummer tre osv. Skattjakten slutar med en liten belöning, en godispåse eller en liten sak till alla deltagare.

Sätta knorr på grisen

Måla upp en gris på ett stort ark papper och häng upp den på väggen. Fixa en lös knorr och sätt fast lite häftmassa på den. Låt barnen i tur och ordning snurra ett varv och sedan placera ut knorren, med bindel för ögonen. Byt ut grisen mot det som passar temat på kalaset som sätt kronan på prinsessan, sätt svärdet i piratens hand eller varför inte sätt svansen på tigern.

Viskleken

Alla barnen sätter sig i ring. Den första personen viskar ett budskap i örat på den som sitter närmast, som sedan ger samma budskap till nästa person och så vidare. Sista personen säger budskapet högt och den personen som gav budskapet säger vad det var från början. Det kan bli hur tokigt som helst och lockar fram många skratt.

Vad saknas

En minneslek som kan anpassas efter tema och kalasdeltagarnas ålder.

Du behöver en filt eller handduk och ett antal småsaker.

Alla saker läggs fram på ett bord och alla får titta en liten stund på vilka saker det är och var de ligger. Sakerna täcks med filten och medan deltagarna blundar tas en sak bort. Alla får titta och filten tas bort. Den som först gissar rätt på vilken sak som saknas får vara den som väljer nästa gång. Sakerna på bordet kan t.ex. vara leksaker. Vid kalas med prinsesstema kan man välja saker som: tiara, trollspö, finskor, smycken, groda. Vid pirattema kan man välja saker som: skattkista, båt, sten, snäcka, svärd, ögonlapp.

För andra tips:

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}