Kräftskiva – tillbehör, dekorationer och gammal svensk tradition

Kräftor har vi ätit i Sverige sedan 1600-talet men var då en delikatess reserverad endast för adeln. På den tiden serverades kräftorna varma eller som huvudingrediens i olika färser och stuvningar. Det var först under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som traditionen spreds ner i de breda folklagren. Idag serverar vi kräftorna kalla i sitt eget spad, och dekorerade med kvistar av krondill.

Kräftskiva – tillbehör, dekorationer och gammal svensk tradition

Kräftskivan tillhör en av Sveriges mest etablerade traditioner och benämningen "kräftskiva" sägs ha använts första gången redan 1931. Fram till 1994 var det förbjudet att fiska kräftor i Sverige mellan november och den 7 augusti och enligt traditionen äger därför kräftpremiären rum i början av augusti. De flesta kräftfester hålls utomhus under augusti och september månad. Enligt traditionen bör man helst ha svenska kräftor, svensk krondill, Västerbottenpaj och svenska flaggor på bordet. Till det hör att dekorera med färgglada lyktor, kräfthattar och haklappar. Till kräftorna passar det att servera öl och svensk snaps och självklart ska det sjungas snapsvisor.

Vett och etikett på kräftskivan

Även om kräftskivan är en lika stark tradition som Jul och Midsommar så är kraven på vett och etikett inte lika höga; Kräftor ska sörplas och ätas med händerna och man dukar med pappersduk och papperstallrikar. Ofta rekommenderar man sina gäster att bära kläder som tål både spill och kräftspad. Är du nybörjare på att äta kräftor eller vill du slipa på din teknik så kan du få tips om hur man äter kräftor på bästa sätt här: http://www.recepthjalpen.se/articles_ata_kraftor.php

5 smarta tips till kräftbordet

  1. Det går inte att äta kräftor utan att bli kladdig om fingrarna. En smart idé är att ställa ut små skålar med ljummet vatten och citronskivor till varje gäst där de kan doppa fingrarna mellan kräftor och nubbe. Glöm inte att ställa fram rikligt med servetter! Populära färger är grönt, rött och gult och servetterna får gärna ha motiv med tema kräftor!
  2. Ett par nötknäppare för de hårda klorna är inte heller en dum idé. Säkert vet du hur fingrarna kan ömma efter en kräftskiva! Dina gäster kommer tacka dig!
  3. Kräfthattar och haklappar med kräftmotiv är både en rolig tradition och hjälper till att skydda kläderna från det värsta spillet. Kom in till någon av våra butiker så hjälper vi dig att hitta rätt!
  4. Snygga ljuslyktor eller så kallade kräftsolar ovanför bordet hjälper till att sätta lite extra festlig stämning under kvällen, oavsett om du firar inne eller ute. Vi har flera roliga modeller! (kontrollera)
  5. Ingen kräftskiva är komplett utan snapsvisor. Hos oss hittar du färdiga sånghäften med de klassiska snapsvisorna.

Med den här checklistan är du redo att fira av sommaren och välkomna hösten.

Lycka till med kräftskivan önskar vi på Nille!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}