Konfirmation

Konfirmation är en viktig händelse och en minnesvärddag för konfirmanden och familjen. När barn blir ”vuxna” ska det självklart firas! Läs om traditioner, dekorationer och planering inför konfirmationen här.

Konfirmation

Varför firar vi konfirmation?

Historiskt sett är konfirmationen en övergångsritual som markerar barndomens övergång till vuxenlivet. Man är 14 -15 år när man konfirmeras, och de flesta kan nog skriva under på att övergången till vuxenlivet inträffar mumera betydligt senare. Oavsett är konfirmationen en viktig dag väl värd att fira.

Konfirmationskort / inbjudningar

Konfirmationsinbjudningar bör skickas ut i god tid, så att gästerna kan boka in datumet för den stora dagen. Hur många gäster som ska bjudas är upp till var enskild familj, men det hör till god sed att bjuda eventuella faddrar från dopet utöver familjen. Konfirmationskort till inbjudan kan antingen köpas färdiga eller du kan tillverka dina egna. Tänk igenom vilken färg du ska använda, om det ska vara ett genomgående tema under festen på själva konfirmationsdagen.

Involvera konfirmanden i planeringen

Ett tips för en lyckad konfirmationsfest är att involvera konfirmanden i festplaneringen. Konfirmationen är en dag full av förväntningar och många har kanske en tanke om hur dagen ska bli. Det är självklart individuellt hur mycket man vill bli involverad, men att enas om färg på dukningen, mat och tårta kan vara smart. Självklart kan det vara roligt med lite överraskningar, kanske några filmsnuttar, foton, sånger eller tal – men prata med konfirmanden först om vart gränsen går. Det är inte alla 14- åringar som uppskattar bildvisning från när de var små och badar nakna i badkaret. Speciellt inte om vännerna sitter runt bordet.

Fråga vänner och familj om hjälp

Det är mycket som ska planeras inför en konfirmation. Fråga vänner och familj i god tid om någon vill baka en tårta, hjälpa till med att dekorera, skriva en sång osv. Det kan även vara smart att få lite hjälp till servering och med att anteckna vem som gav vilka presenter. Det är ju trevligt om konfirmandens föräldrar också får njuta lite av festen.

Pynt och bordsdekoration

Oavsett om ni ska hyra lokal eller ha konfirmationen hemma är det trevligt att sätta sin prägel på festen med pynt och bordsdekoration. Många väljer en färg som återkommer i dukar, blommor, ljus och servetter. Leta fram foton av konfirmanden och andra minnen – som de första skorna, konfirmandens babykläder eller liknande och blanda gammalt och nytt. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Konfirmationstal

Hur många tal som hålls på konfirmation kan variera. En del familjer har som tradition att hålla tal vid alla festliga tillfällen och har många vältaliga familjemedlemmar, medan andra sällan håller tal. Talet från föräldrarna till konfirmanden är det viktigaste talet. I ett tal till konfirmanden är det vanligt att säga några ord om hur konfirmanden är nu, gör en lite tillbakablick till barndomen, ge beröm och några goda råd om framtiden – gärna med humor och med glimten i ögat. Om du som gäst gärna vill ge konfirmanden lite extra uppmärksamhet, men hatar att hålla tal, då kan en dikt vara en trevlig och högtidlig gest. En del föredrar att framföra en sång istället för att hålla tal.

Tackkort efter konfirmationen

Efter konfirmationen är det vanligt att skicka tackkort till gästerna och alla andra som har uppvaktat konfirmanden. Det finns många sätt att formulera ett tackkort på, men ett personligt kort där konfirmanden tackar för just den present han eller hon faktiskt fick av just den personen är uppskattat. Tacka för uppvaktningen med ett tackkort och skicka gärna med en bild på konfirmanden.

Lycka till med konfirmationen!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}