Skapa ett trevligt julbord

Julbord är en gammal och kär tradition i Sverige. Julbord kan njutas i sällskap av familj, vänner och kollegor. Läs om historia, förberedelser och dekorationer till julbordet här.

Skapa ett trevligt julbord

Julbordets historia

Julmaten är minst lika helig för oss som midsommarsillen och påsklammet och vårt julbord har en lång och varierad historia. Att äta julbord är en tradition som följt oss ända sedan vikingatiden, men få av rätterna på dagens julbord är från äldre tider, förutom några få undantag som dopp i grytan, julkorv, kalvsylta och lutfisk. Under medeltiden kom det kristna julfirandet till Sverige, och enligt sed fastade man under advent. Fastan bröts antagligen först på julaftonskvällen då man äntligen fick frossa i kött av olika slag. För de flesta i det gamla bondesamhället var dessa dagar årets högtidligaste.

Julbord med företaget

Strax efter första världskriget började det kommersiella julbordet serveras på restaurangerna en eller ett par söndagar före jul. Idag är julbordet populärare än någonsin, och det är inte ovanligt att företag börjar bjuda kunder och anställda på julmat redan i november. Har du fått ansvaret för företagets julfest, då är det mer än mat och dricka du måste tänka på. Underhållning och dekoration är minst lika viktigt. Ett vackert dukat julbord ger en stämningsfylld miljö och en trevlig inramning för julbordet. Varför inte använda färgerna i företagsloggan på ljus, servetter och dukar? Det skapar en samhörighet runt julbordet

Nyårsafton- en natt med magisk kraft

Firandet av tolvslaget är årets första kalenderfest. Precis som julnatten var nyårsnatten laddad med magisk kraft. Då var det lämpligt att förutspå hur det kommande året skulle gestalta sig. Till skillnad från julaftonen är nyårsaftonen en mer offentlig fest. På nyårsfesten är det inte familjen som står i centrum så mycket som vänner och våra sociala nätverk. I vår tid avlägger många ett nyårslöfte i samband med tolvslaget. Traditionen kommer från USA, där man talar om New Year's resolutions. Vad blir ditt nyårslöfte?

Julbord med vänner behöver inte lämna hål i plånboken

De allra flesta tillbringar mest tid med familjen under julen, och vänner kommer lite på andra plats. Om december blir för hektisk för att samla kompisgänget – varför inte boka in en dag under mellandagarna då alla kan träffas? Vem har sagt att julbord måste vara före jul? Nästan alla har rester kvar från julmiddagen så ett litet knytkalas kan kanske passa bra. Duka med engångsartiklar både tallrikar och glas så slipper ni dessutom högar av disk.

Dukning

Det finaste julbordet är inte nödvändigtvis det dyraste. Ska du duka ett julbord finns det inget rätt eller fel. Lita på din känsla och duka på ditt sätt.

Här är våra tips:

  • Spara inte på dekorationen– jul kan gärna vara lite "too much".
  • Använd julklappspapper som löpare tillsammans med en neutral duk.
  • Dekorera med saker du redan har: Äpplen och apelsiner, pepparkaksformar, grankvistar eller kottar.
  • Använd julpyntet - duka bordet med änglar, tomtar eller färgstarka julkulor.
  • Använd presentband istället för klassiska ringarna runt servetterna.

Några praktiska råd

Om du är osäker på hur många gäster som kommer så kan det vara en bra idé att sätta ut staplar med tallrikar och glas på bordet, så kan gästerna servera sig själva. Då undviker du att det blir många lediga platser, något som kan dämpa stämningen. Höga blomsterarrangement och ljusstakar som gör att gästerna inte kan se varandra är inte att rekommendera, och se till att det inte blir för formellt. Det ska ju vara trevligt!

God jul!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}