Jul

Jul är utan tvivel Sveriges viktigaste högtid – och för de flesta innebär julen mys, tid med familj och vänner, julklappar och god mat.

Jul

Varför firar vi jul?

De flesta vet att vi firar jul för att markera Jesu födelse, men ursprunget till varför vi firar jul i Norden var den hedniska solvarvsfesten "jol" som firades i förbindelse med vintersolståndet alltså den dag då ljuset kommer åter. I de flesta Europeiska länder har högtiden fått ett kristet namn som Christmas ("kristi mässa") på engelska eller Weihnachten ("helig natt") på tyska, men i Skandinavien har högtiden fått behålla sitt gamla germanska namn jul.

Julgran och andra jultraditioner

Många av de mest populära seder som vi är vana vid till jul är av olika ålder och har sitt ursprung både i religionen och i folktron. Traditionen med inomhusgran kom från Tyskland och den första kända klädda granen i Sverige är från 1741 och var klädd med äpplen, saffranskringlor och vaxljus. Traditionen med julgranen spred sig ut i bygderna för att i slutet av 1800- talet vara allmän sed i hela landet. När vi dansar runt granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition med anor från 1600-talet. Det var vanligt att granens topp pryddes av svenska flaggan i papper och som julbelysning användes levande ljus. Äpplena som ofta tidigare hängdes i granen är numera utbytta till julgranskulor. I dag dekoreras granen med många olika julgransprydnader – ofta en kombination av köpt och egentillverkat.

Jultomten

Jultomten så som vi känner honom i dag, med röd tomtedräkt och stort vitt skägg, fick stor spridning genom reklamteckningar för Coca-Cola på 1930-talet, men jultomtens historia och röda dräkt är mycket äldre än så. Ursprunget har anor från 200- talet, då st. Nikolas föddes. Nikolas pappa var en välbärgad man, men dog tidigt och lämnade Nikolas som enda arvinge. Som nyligen prästvigd, i det som i dag är Turkiet, skänkte Nikolas hela sin förmögenhet till fattiga. Det är antagligen därför helgonfiguren har förknippats med traditionen att ge gåvor. Den traditionella svenska gårdstomten har inget förutom namnet gemensamt med dagens tomte. Gårdstomten bodde på höloftet eller allra helst bland djuren och var ofta tvär och vresig, fick han inte sin gröt så ställde han till problem på gården. Gårdstomten gav inte bort några julklappar, men i Sverige är det många som håller liv i traditionen och sätter ut gröt till tomten på jul.

Julkakor

Enligt tradition ska man baka allt själv till julbaket och det ska bakas sju sorters kakor. Bara tanken på småkaksbak kan dock få den mest ambitiösa sockerbagare att tappa sugen. Gör det enkelt och byt ut några mot färdigköpta eller baka alla sju sorter på en deg, då kan du baka finska pinnar, kanelkakor, mini-jitteburgare, toscapinnar, schackrutor, brysselkex och kardemummalöv i ett svep. Småkakor är dessutom perfekta att ha i frysen när det dyker upp oväntat besök i julstöket.

Pepparkakor

Överraskande nog hör inte pepparkakor till de sju sorterna, även om det antagligen är pepparkakor folk flest bakar inför jul, eller åtminstone sätter in i ugnen efter att ha köpt färdig pepparkaksdeg.

Julkalender

Julkalender är en mysig tradition i adventstiden innan jul, som har utvecklats från att innehålla små bilder från bibelhistorier till små leksaker, choklad eller paket varje dag i december fram till julafton. Den första julkalendern med små luckor som kunde öppnas, trycktes i Tyskland 1904. Många barn hade säkert blivit lite besvikna över julkalendern som bara bjöd på små bilder. Julkalender med kalenderpresenter har blivit väldigt populärt och uppskattat bland de små, och även vuxna gör julkalendrar till varandra. Få tips till julkalender här.

Adventsljusstake

I tillägg till julkalender är adventsstake en gammal och fortfarande vanlig tradition för nedräkningen fram till jul. Varje söndag i advent tänds ett nytt ljus för att symbolisera hur långt det är kvar fram till "dopparedagen" som är ett uttryck för julafton och syftade på att man då doppade i grytan. Ofta används adventsljusstaken som dekoration även under mellandagarna.

Julklappar

Att ge och ta emot julklappar har blivet en av vår tids viktigaste jultraditioner. Det råder väl inga tvivel om att det är julklapparna som är viktigast för barnen, och som är mest efterlängtade. Traditionen att vuxna ger varandra julklappar kan spåras tillbaka till 1700-talet i högreståndsmiljöer men då var det julbocken som lämnade över klapparna. Få tips till julklappar här.

Julpynt

Julpynt och juldekorationer är ett måste när julen närmar sig. Det lyser upp den mörka årstiden och ger mysig julstämning! Och glöm inte bort det där lilla extra som är pricken över i:et. Kombinera nytt julpynt från butiken med egentillverkat. Jul handlar ju trots allt om traditioner, så att rota fram gammalt julpynt varje år är mysigt och ger julstämning. Självklart är det fint med lite nytt också, och en blandning av ny och gammal julpynt ger en charmig och personlig julstämning.

God jul!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}