Halloween

Halloween har vuxit i populäritet även här i Sverige, speciellt hos barn och ungdomar som går från dörr till dörr med “bus eller godis”. Klä ut dig och pynta på Halloween – inspireras här!

Halloween

Namnet kommer från fornengelskans "All Hallows Eve" vilket betyder "Alla helgons afton". Man tror att traditionen har förkristna rötter, med influenser från den keltiska högtiden Samhain. Till Sverige kom traditionen i början av 1990-talet som en kulturimpuls från USA. Numera firas dagen överallt i den västliga världen och barn i alla åldrar klär ut sig och går från hus till hus med orden "godis eller bus".

Pynta till Halloween

Ska du arrangera Halloweenfest för ungarna i grannskapet, eller bjuda in vänner till vuxenfest? Oavsett så är det roligt att göra Halloween lite extra läskig. Skrämmande och kusliga effekter, som häxor, skelett och fladdermöss är typiskt för Halloween. Antingen i form av kostymer eller dekoration.

Svarta dukar, stearinljus och dämpad belysning skapar en halloweenaktig bas. Svarta eller orangea servetter funkar utmärkt. Det finns ett stort utbud av Halloween-effekter som kan köpas i butik. För att skapa ett läskigt halloweenbord kan det dukas med spindlar i plast, falsk spindelväv, läbbigt godis eller andra skrämmande effekter. Med glödlampor som ger ljus i orange, rött eller andra färger skapas Halloween-stämning. Tänk på att vara försiktig med att dämpa belysningen alltför mycket om den arrangerade festen är för barn – många barn är mörkrädda.

Pumpa på Halloween

En pumpa med lysande ögon och läskigt leende mun är en klassisk symbol för Halloween och kallas jack-o'-lantern. Den passar perfekt som lykta och lyser upp i höstmörkret. Vill du inte skära till en äkta pumpalykta så är falska pumpor ett alternativ, sätt i värmeljus och använd år efter år.

Utklädning på Halloween

Att klä ut sig på Halloween är ett måste. Oavsett om du ska klä ut dig till zombie eller sjöjungfru på Halloween, är ansiktsmålning eller smink vägen till den coola helheten! Vi har samlat några bra tips på hur du fixar den läskigaste make-upen, och trixen som gör att den håller hela Halloween kvällen. Läs mer om ansiktsmålning till Halloween här.

Varför går vi "bus eller godis" på Halloween?

Seden med "bus eller godis" kommer troligen från en tradition på Alla Själars Dag i England där seden var att barn och fattiga gick från hus till hus och tiggde mat i utbyte mot sång och böner för hemmens döda anhöriga. Seden har utvecklat sig till det vi i Sverige har gjort till "bus eller godis" – som är översättningen av det amerikanska "trick or treat". Den som tror att dörrknackningen är en ny tradition uppfunnen av handeln, misstar sig altså – även om detta är relativt nytt i Sverige.

Härligt godis til egna festen eller alla "busungarna" hittar du här!

Halloween i Sverige

Till Sverige kom traditionen i början av 1990-talet. Sättet vi firar på i Sverige är huvudsakligen adopterat från USA– men undantag av några nyanser. Ursprungligen skulle lampan utanför bostaden endast vara tänd om besök önskades. Var lampan släckt, skulle man gå lugnt förbi. Någon är kanske av den åsikten att Halloween inte ska firas eftersom det inte är en Svensk tradition från början. Men det var ju inte jul heller – och julen är det få som vill avskaffa idag. Det finns en början för allt – även Halloween – och tiderna utvecklas. Kom ihåg att många svenska 15-åringar aldrig har upplevt ett liv utan Halloween, så för nästa generation kommer Halloween att vara en helt naturlig tradition som "alltid" har varit där.

När är det Halloween?

Halloween infaller varje år den 31 oktober, det spelar ingen roll vilket år det är. Alla helgons dag infaller alltid på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Många firar Halloween och anordnar halloweenfester på den sista helgen i oktober.

Happy Halloween!