Fars dag

Varför firas fars dag? När är det fars dag? Vad ska jag ge i farsdagspresent? Här får du svaren på alla frågorna om fars dag! I 2017 er fars dag söndag 12. november

Fars dag

Fars dag är en ganska ny tradition och blev populär i Sverige först efter andra världskriget, till skillnad från mors dag som har långa traditioner. Fars dag är en dag då barn firar sina fäder, då familjen firar far med frukost på sängen, presenter, tårta eller andra trevliga överraskningar.

Historien om fars dag

Fars dag är från början en amerikansk tradition, där dottern Sonora Smart Dodd från Washington började fira denna dagen för att ära sin far, William Smart, en veteran från inbördeskriget. På morsdag 1909 hörde hon prästens morsdagspredikan och började tänka på sin far, som efter sin frus tidiga bortgång ensam tog hand om dottern och hennes fem syskon. Hon inspierades då till att etablera en dag till ära för alla fädrar.

När är det fars dag?

Fars dag i Sverige firas andra söndagen i november, medan grundaren av fars dag, Sonora Smart Dodd firade den första fars dagen 19. juni eftersom henes far var född i juni. Många slöt upp vid farsdag, men firandet blev först officiellt i USA 1966. Den tredje söndagen i juli blev officiell farsdag i USA.

Farsdagspresent

Att ge en present till pappa på farsdag är vanligt, men det behöver inte vara något dyrt eller spektakulärt. Det sägs att vägen till mannens hjärta går via magen, så varför inte baka en tårta eller en god middag i farsdagspresent? Här kan du läsa om fler förslag till farsdagspresent och andra presenttips till far.

Ja till fars dag!

De flesta fädrar uppskattar nog att bli lite extra uppmärksammade på fars dag, även om fars dag inte är en stor händelse i Sverige. Det finns inga rätt eller fel och alla firar fars dag på sitt sätt, men huvudsaken är att visa att han är värd all den uppsakttning han får.