Dop

Dop är en stor händelse och en minnesvärd dag. Läs om dop, förberedelser, dekoration och tackkort i förbindelse med barndop här.

Dop

Varför firar vi dop?

Dopet är för många en viktig markering och ett välkomnande till barnet som ny familjemedlem. För en del handlar det om traditioner. För andra rör det sig om löften om välsignelse och tillhörighet hos Gud. Genom dopet blir barnet medlem i en församling och i Svenska kyrkan.

Namnkalas

Ett alternativ till dop är namnkalas för att önska den nya familjemedlemmen välkommen till världen. På en namngivningsceremoni firar man att barnet har fått sitt eget namn och en identitet. Läs mer om namnkalas här.

Inbjudan till dop

Inbjudan till dop bör skickas ut i god tid, så att gästerna kan boka in datum för den stora dagen. Hur många gäster som ska bjudas är upp till den enskilda familjen. Inbjudningskort till dop kan man antingen göra själv eller köpa färdiga. Tänk igenom vilken färg du vill använda, om den ska vara ett återkommande tema på dopfesten.

Fråga vänner och familj om hjälp

Det är en hel del förberedelser inför ett dop. Fråga vänner och familj i god tid om någon vill baka tårta och hjälpa till med att dekorera eller städa efter dopet. Det är smart att få någon att hjälpa till under själva festen med servering och att anteckna vem som ger vad av dopgåvor. Det är ju trevligt om värdarna också får njuta lite av festen.

Bordsplacering på dop

Det är vanligt med bordsplacering på dop och då behöver du bordsplaceringskort. Korten kan du antingen göra själv eller köpa färdiga. Tänk igenom färgen så att den matchar med bordsdekorationen. Det är vanligt att gudmor eller gudfar har barnets far eller mor till bords. Mixa gärna resterande faddrar med andra gäster som står familjen nära.

Pynt och bordsdekorationer till dop

Oavsett om ni ska hyra lokal eller ha dop hemma så är det trevligt att sätta sin prägel på kalaset med pynt och bordsdekoration. Inför barndopet är det många som väljer ut en färg som återkommer i dukar, blommor, ljus och servetter. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Dopgåvor

Bestäm dig för att ge en praktisk gåva som bärsele eller resesäng som föräldrarna kan få användning för nu, eller en mer symbolisk gåva som silverförgylld napp, skallra i silver eller dopfat som kan vara minnesvärt för barnet senare i livet. Är du osäker på vad du ska ge, prata med föräldrarna innan och hör vad dem tänker om gåvor. Dopgåva från fadder kan gärna kombineras med en barnbibel eller något annat som tar vara på den kristna uppväxten och tron – som trots allt är faddrarnas uppgift.

Tackkort efter dop

Efter dopet är det vanligt att skicka tackkort till gästerna och alla andra som uppvaktade barnet. Det finns många varianter på tackkort, men ett personligt kort där man tackar för det barnet faktiskt fick av just den personen är uppskattat. Ett foto på barnet tillsammans med tackkortet är extra trevligt.

Lycka till med dopet!