Bröllop

Bröllop är en viktig händelse och en minnesvärd dag. Kanske den största dagen i mångas liv? Läs om förberedelser, inbjudningar, pynt och tackkort i förbindelse med bröllop här.

Bröllop

Ett bröllop i Sverige består ofta av vigsel - borglig eller kyrklig – följt av bröllopsfest. Ordet bröllop kommer från fornsvenskans bruplöp, som antagligen återspeglar tanken om brudloppet «att ledsaga bruden till det nya hemmet», som är en referens till en gammal tradition i förbindelse med bröllop.

Bröllopsinbjudningar

Bröllopsinbjudningar bör skickas ut i god tid, så att gästerna kan boka in datumet för den stora dagen. Det är inte helt ovanligt att skicka ut en «save the date» inbjudan långt innan bröllopet, för att försäkra brudparet om att gästerna inte hinner boka in annat på den stora dagen. Några månader innan bröllopet skickas mer omfattande bröllopsinbjudningar ut, som innehåller praktisk information om ceremoni, bröllopsfest, klädkod etc. Bröllopsinbjudningar kan man antingen göra själv eller köpa färdiga. Tänk på vilken färg som ska användas, om den sen ska bli ett genomgående tema på själva bröllopet. Många använder även monogram som återkommer på inbjudningar, bordskort, sånghäften, menyer, tackkort etc.

Fråga vänner och familj om hjälp

Det är mycket som ska planeras inför ett bröllop och det är inte många i Sverige som anlitar en bröllopskoordinator. Fråga vänner och familj i god tid om hjälp så att ni inte sliter ut er. Hör om någon vill baka tårta, hjälpa till med att dekorera eller städa efter bröllopet. Ordna barnvakt, någon som kan köra er till och från kyrkan eller platsen där vigseln äger rum. Hyr du en lokal så måste du kolla hur stort kylskåpet är, om det finns frys och hur andra köksfaciliteter fungerar. Ett bröllop en varm sommardag utan tillräckligt med plats för att kyla tårtor, vin, champagne och mat är huvudvärk du inte önskar dig på den stora dagen.

Placeringskort till bröllop

Placeringskort kan du antingen göra själv eller köpa färdiga. Förr gällde stränga regler för bordsplaceringen på ett bröllop, idag har brudpar oftast lite mer avslappnat förhållande till reglerna. Enligt vett och etikett ska brudens familj sitta närmast brudparet så att bruden har sin far eller äldsta manliga familjemedlem på sin högra sida, medan brudens mor sitter till vänster om brudgummen. Brudgummens föräldrar sitter vid brudens föräldrar på var sin sida. Bestman och tärna ska sitta nära brudparet och ha varandra till bordet. Resten av gästerna på bröllopet placeras efter tycke, familjemedlemmar och övriga gäster blandas. Hitta det alternativet som passar ditt bröllop bäst och lita på eget beslut när bordskort ska placeras!

Bords- och övrig dekoration till bröllop

Oavsett om ni ska hyra lokal och själva stå för dukningen, eller låta de anställda där bröllopet arrangeras sköta dukningen, så önskar de flesta att sätta sin prägel på festen med pynt och bordsdekoration. Många väljer en färg som återkommer i dukar, blommor, ljus och servetter. Här är det bara fantasin som sätter gränser, men kom ihåg att avtala med lokalens ägare i god tid innan, så att ni är informerade om möjligheter och begränsningar.

Bröllopspresent

Många lägger ut presentlistor i olika butiker i förbindelse med bröllop, och det underlättar för gästerna. Som gäst är man då säker på att det som ges i gåva är det brudparet önskar sig. Med tanke på att bröllop kan vara ganska påfrestande för ekonomin så är det vanligt att brudpar önskar sig ett bidrag till bröllopsresan. Om det inte framgår av inbjudan är det bästa rådet att fråga brudparet.

Bröllopskort

Det finns många fina bröllopskort att köpa, men är du av den kreativa typen uppskattar brudparet garanterat ett hemmagjort bröllopskort. Ska du ge pengar i gåva är det självklart extra tjusigt att göra sig lite extra besvär med bröllopskortet.

Tackkort efter bröllop

Efter bröllop bör det självklart skickas tackkort till gästerna och andra som har uppvaktat brudparet. Det finns många sätt att formulera ett tackkort på, men ett personligt kort där man tackar för det man faktiskt fick ger ett mer personligt intryck. Tacka för uppvaktningen med ett tackkort och skicka gärna med en bild på brudparet.

Lycka till med bröllopet!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}