Bokomslag - pynta och skydda dina böcker

Att klä om böcker kan vara tidskrävande och frustrerande för både föräldrar och barn vid skolstarten. Men med lite tips och rätta verktyg kan det faktiskt bli en rolig uppgift!

Bokomslag - pynta och skydda dina böcker

Följ våra 7 snabba och enkla tips så får du böcker som håller sig fina ända till nästa sommar!

Se till att du har ett bokomslagspapper, en bra sax och tejp.

  1. Lägg boken på pappret och klipp runt boken med god marginal. Det ska vara tillräckligt med papper för att vika runt bokens alla kanter.
  2. Klipp en trekant från papperskanten ner till översta delen av bokryggen. Upprepa på den nedre delen, så att du har två trekanter som kan vikas in överst och nederst på bokryggen.
  3. Vik in trekanten på toppen och botten av bokryggen, klipp inte av. Om du viker in flippen istället för att klippa av den får du en mer hållbar inslagning.
  4. Vik bokomslaget tätt intill boken. Stäng boken. Vik sidostyckena. Då vet du att bokomslaget passar och att boken kan stängas.
  5. När du är säker på att boken kan stängas utan att bli knöligt, tejpa. För att boken ska vara lika fin till nästa person, tejpa inte på boken utan endast på omslagspapperet.
  6. Dekorera omslaget med klistermärken eller washi tejp. Då får böckerna ett helt personligt uttryck och blir enklare att hitta bland alla andra böcker.
  7. Skriv boktitel och namn både på bokryggen och på fronten av boken med en tuschpenna som ger hållbar skrift.

Bara fantasin sätter gränsen för vilket material som kan användas för att klä om böckerna. Vi tipsar om stuvbitar och tygrester, tapetrester, serietidningar, kraftpapper eller plastomslag.