Advent - i väntan på julen

Advent är en kristen högtid som markerar förberedelserna inför jul. I vår tid handlar det mest om att handla in klappar, ingredienser till julbaket och att pynta och städa inför jul. Många förknippar advent med stress, med alla måsten inför julen. Men adventstiden är också en tid för förväntning och spänning. Därför tycker vi att man borde njuta av adventstiden och göra trevliga saker tillsammans. Ingen stress bara mys.

Advent - i väntan på julen

Varför firar vi advent?

Namnet advent kommer från latinets Adventus (Redemptoris), som betyder «Herrens ankomst». Adventstiden är förberedelsen för Herrens ankomst.

Första söndagen i advent markerar första dagen i kyrkoåret – den liturgiska kalendern som består av kristna högtider. Advent börjar på den söndagen som är närmast festen för St. Andreas, som är 30. november. Vilket betyder att 4. söndagen i advent kan falla på själva julafton.

Vad kännetecknar advent?

Att tända fyra ljus, ett varje söndag i advent, är en gammal tradition. Den traditionella adventskransen består av fyra ljus i ring, medan dagens adventsljusstakar har fyra ljus placerade i rad eller i andre formationer. De fyra tända ljusen i adventsljusstaken symboliserar att julen är här.

Adventspyssel!

Julklappar ska inhandlas och vara färdiga till julafton - men varför inte göra några egentillverkade klappar? Det är många fina saker som kan skapas med sax, papper och lim. Dekorativa askar, fotoalbum, bokmärken, julpynt, tavlor – det är bara fantasin som sätter gränser. Pyssla ihop egna julkort också, men kom ihåg att posta dem lite tidigare än vanligt för att vara säker på att julhälsningen kommer fram i tid.

Det är inte bara i kyrkan man pyntar med adventsfärgerna. Rivstarta julen och inred med adventsfärgen lila på dukar, bordsunderlägg och ljus, och annat pynt.

Adventskalendern, även känd som julkalender, är också ett stående inslag i många hem under advent. Den består av 24 luckor, där en lucka ska öppnas varje dag fram till julafton. På så sätt blir väntetiden spännande och lite roligare. Många köper färdig adventskalender, antingen chokladkalender eller färdigkomponerad paketkalender, men ett annat alternativ är ju förstås att göra dem själv. Du kan brodera ett trevligt julmotiv på tyg eller duk och hänga små krokar till paket på, så att någon kan få en väldigt personlig paketkalender. Ett annat förslag är en kalender med söta askar som fylls med olika sorters godis, till en sockergris. Eller varför inte en aktivitetskalender med roliga aktiviteter som man kan göra tillsammans, hela familjen.

Vi i Nille önskar dig en fin och stressfri förjulstid!

{{ item.Data.CampaignBannerText }}
{{item.Data.Description || item.Data.Name}}

{{item.Data.Brand || " "}}

{{item.Data.Name}}

{{item.Data.MainAttribute || " "}}

{{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}

{{item.Data.CampaignPrice.Amount | number : 2}} {{item.Data.OriginalPrice.Amount | number : 2}}